![]() |
amacam.....pass tak kalo nak jadik menantu |
Hati bertambah girang,
Dapur jgak ku serang,
Perut lagilah riang.
Nilah juadah iftar saya..Bubur Ayam.Dulu....mase zaman kanak-kanak...ayah selalu masakkan bubur ni untuk sye.....memang simple,gunakan Rice Cooker yg bleh buat bubur/porridge je(ada Rice Cooker yg x bleh masak bubur).Makanan kegemaran nih.....di tambah plak ngan minyak bijan Cap Ayam...masyuk~
Jadi....kali ni,sye plak nak cube masak bubur sendiri....dengan ilmu yg telah dipelajari...telah dimasaklah bubur ini dengan semporna....alhamdulillah
Bubur Ayam ni memang simple,menarik dan paling penting.....Sodapp!
*korang...resepi ni menggunakan Rice Cooker
Bahan-bahan untuk memasak Bubur Ayam ;
- Beras - 1 cawan
- Air - 7 cawan
- Kiub pati ayam - 1 kiub
- Potongan daging ayam(boneless) - 100gm
- Garam - secukup rasa
- Telur masin(belah dua) - 1 biji
- Ikan bilis(goreng) - 2 sudu besar
- Bawang goreng - 2 sudu besar
- Kacang bali - 2 sudu besar
- Daun saderi/sup - ikut citarasa masing2
- Minyak bijan Cap Ayam - 4 sudu besar(brape-brape pun bleh)
- Bilas beras dengan air bersih,kemudian masukkan kedalam periuk(Rice Cooker).Tambah air kedalam periuk yang sama.Masukkan daging ayam dan kiub pati ayam sekali.Selepas itu,masak beras tadi menggunakan 'rice cooker'(jangan lupe set-kan rice cooker tu untuk memasak porridge/bubur).Selepas beras menjadi bubur,tambah garam mengikut citarasa korang.
- Masukkan bubur ke dalam mangkuk,kemudian letakkan kesemua topping tadi di atas bubur mengikut kreativiti korang..............SIAP!
p/s : 1.minyak bijanlah yang memberi umphhh pada bubur tu.......kalo x ada.....kurang sedap
2.kacang bali boleh di beli di kedai stesen minyak atau di gerai yg sepatutnya...hehehe
saiz hidangan : 5-7 pinggan
Salam Rizz
ReplyDeleteayah Rizz pandai masak...Alhamdulillah
mak pula bagaimana ya?...pandai tak dia masak?
wasallam